گرمابه قجر در سال ۱۵۰۷ هجری درین شهر و به فرمان سلطان دارای اسم و رسم صفویان , پادشاه عباس صفوی و به دست یک کدام از اقوام قاجار تا قبلی از به اقتدار وصال آنها یعنی امیر مدل خان قاجار ساختار شد . از ساخت این خزینه نزیدک به ۳ قرن است که می گذرد ولی کماکان پایدار و قشنگ به ترسیم قدیمش باقیمانده است . فعلا از این خزینه تحت عنوان یک کدام از بزرگ ترین موزه های شهر قزوین یاد می شود و در قبل از آن تحت عنوان بزرگ ترین خزینه های جمهوری اسلامی ایران یاد می شدهاست . درصورتی که قصد مسافرت به شهر قزوین را دارید حتما از این موزه تماشا فرمایید . استدلال پافشاری ما بر تماشا از این موزه این است که با تماشا از این موزه میتوانید در دوران مقداری با مردمان قزوین و مورخ این شهر کهن و بزرگ آشنا گردید . خزینه قجر در پیشین به اسم خزینه شاهی نیز پر اسم و رسم بوده است . در زمینه ی این گرمابه اشعار و سروده های متفاوتی موجود است که مشهور ترین آن می گوید که :
ساخت از لطف پاد شاه حمامی به لطافت پذیرش هر مقبل
زیرا یک کدام از داخل برون آید صدق عافیت بود مورخ
گرمابه قجر در قزوین | Hammam Qajar
این گرمابه دارنده ۱۰۴۵ متر فضای اثرگذار است . میدانید چرا این گرمابه را به اسم قجر می شناخته اند؟ فراتر به جواب این سوال اشاره کردیم! این خزینه به دستور یک صفوی و به دست های یک قجری تاسیس شده است . درهرمورد نام این خزینه هر چه که بوده است ; دارنده ۳ بخش با اهمیت است که عبارتند از : گرمخانه , سربینه و میاندر . ولی این گرمابه بخش های دیگری نیز داراست البته مهمترین نصیب هایش همین ۳ بخش می باشند . درضمن گرمابه از ۲ بخش نه و مردانه هم ساخته شده شدهاست . در حیاتی این گرمابه رو به نصیب جنوبی گشوده می شود و از روش منش پلکان هایی پر پیچ و خم به سربینه می رسیده است . در نصیب سربینه نیز یک آبگینه زیاد کوپک و خوشگل قرار گرفته است که در خویش ۶ فرمانروا نشین جداازهم داراست .
هریک از این بخشها دارنده طاق و نقشه ای ۸ ضلعی می باشند . سربینه در واقع نصیب استراحت و رخت کن گرمابه قجر در قزوین بوده است . سربینه از ۲ نصیب غربی و شرقی درست شده شدهاست و دارنده ۲ طاق جناغی است . گرمخانه نیز در خزینه های جور سنتی سابق همچون خزینه قجر در قزوین دربرگیرنده نصیب هایی همچون : آبگینه آب سرد , تونل های گربه رو , گرمابه ی آب گرم و اعیان نشین بوده است . بخش های نه و مردانه نیز به صورت چلیپا ساخته می شدند . اتاقک های برای شست و شو در چپ و راست آن درنظرگرفته شده بوده است . برای آوردن آب نیز از تنبوشه های سفالی استعمال می کرده اند .
از نظر معماری , خزینه قجر در قزوین دارنده پوششی بدون نقص در نصیب طاق ها و گنبدها توسط ای سبک هایی مانند یزدی بندی و ریسه بندی بوده است . در واقع هر مورد از این گنبدها روشنایی حمام را تلامین می نموده است . فضای داخلی گرمابه هم به طور کامل کاشی کاری شده بوده است . با به کار گیری از سنگ های بزرگ تراش خورده ی مرمر نیز درون گرمابه را مرتبه و کف پوش کرده بوده اند . در هر مورد این خزینه هر چه که میباشد در سال ۱۳۷۹ به وسیله اداره به جا مانده فرهنگی قزوین خریداری شد و با شماره ی ۱۲۶۰۱ ثبت ملی شد . پس از مدتی نیز با سپرده گذاری شهرداری قزوین و اداره مرمت و بهسازی این شهر , در طی ۴ سال یعنی از سال ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۴ مورد ترمیم و تجدید بنا قرار گرفت .
بعداز بازسازی و نوسازی که فراتر از آن حرف گفتیم , این گرمابه بعداز جلسات و تصمیم سازمانهای مربوط در سال ۱۳۸۶ تبدیل به موزه ی مردمان شناسی شد . درین موزه دارنده ۳ بخش اقوام , شغل ها و آداب و رسوم است . در نصیب سربینه ی موزه ی مردمان شناسی و یا این که خوبتر بگوییم , گرمابه قجر در قزوین نماد هایی از معاش مردمان و اقوام متعدد از تاتی و ترک تا قزوین به نمایش گذارده شدهاست . مراسم شیروازه و مجسمه های سفالی که شستشوی گرمابه را نشان میدهد هم در
درباره این سایت